Ador primăvara și iubesc să petrec timp în natură. Prin schimbarea anotimpurilor, natura ne învață mereu și mereu cum ne putem cultiva echilibrul și stabilitatea, în special în perioadele de tranziție.
Fiecare anotimp are farmec propriu, însă emoțiile trăite la început de primăvară îmi par mai intense. Primăvara este pasajul efemer dintre energia „yin” a iernii și energia exuberantă „yang” a verii.
Primăvara înseamnă renaștere, energie și bucurie. Întreaga natură prinde din nou viață și este un prilej oportun de a te reconecta cu ea. Natura vindecă și stimulează creativitatea.
M-am obișnuit ca la fiecare început de sezon să îmi aloc timp să analizez ce anume s-a schimbat într-un an, dar și să îmi setez intențiile. În continuare, voi scrie câteva dintre gândurile mele legate de acest nou început, însă voi include câteva sfaturi, ritualuri și tehnici, care te pot ajuta să te bucuri din plin de noul val de energie.
Importanța mediului înconjurător
Când aveți un moment pentru voi, vă recomand din suflet să îl petreceți ascultând una dintre prezentările lui Bruce Lipton: https://youtu.be/82ShSNuru6c. Bruce Lipton este un profesor american și celebru cercetător în domeniul biologiei celulare, recunoscut pentru opiniile sale despre epigenetică.
În unul dintre experimentele sale, el a plasat celulele întâi într-un mediu considerat pozitiv (cu nutrienți benefici), iar ulterior le-a plasat într-un mediu toxic.
Ceea ce a constatat este că celulele puse într-un mediu considerat pozitiv, au început să se dezvolte și să aibă o funcționare optimă, datorită faptului că s-au simțit în siguranță. Celulele plasate într-un mediu toxic, nu doar că nu s-au apropiat de mediul respectiv, ci s-au îndepărtat de acesta. Procesele de regenerare și creștere se pot întâmpla doar într-un mediu în care celula percepe mediul său ca fiind unul de siguranță.
Una dintre concluziile sale exprimă faptul că viața unei celule este controlată de mediul fizic și de energie și nu de genele sale. Subiectul fiind unul complex, vă recomand să citiți cartea sa, Biologia Credinței.
Noi, oamenii, suntem organisme complexe formate din trilioane de celule, fiecare cu structura și funcție proprie. În fiecare zi avem o un număr mare de celule care se nasc. Concluzia legată de importanța mediului celulei, este la fel de relevantă și la nivel de organism complex. În momentul în care percepem mediul înconjurător ca fiind toxic, procesele creative și de creștere sunt inhibate, iar gândurile noastre sunt negative și predominate de frică. Din experiența mea, cele mai populare frici cu care ne confruntăm sunt: nu am suficient, nu sunt iubit suficient sau nu sunt suficient.
Întrucât viețile noastre au devenit tot mai active și pline de oportunități, pe lângă cultivarea unui mediu care să susțină dezvoltarea, un alt factor deosebit de important, pe care este bine să învățăm să îl integrăm în viețile noastre, este gestionarea stresului.
Ce se întâmplă în corp în momentul în care suntem stresați?
Sistemul nervos central este cel responsabil de reacția noastră la stres, mai exact, axa HPA (hipotalamică-pituitară-adrenală). Atunci când apare un factor de stres, în corp are loc un lanț de reacții ce intervin rapid și oferă suport resurselor organismului pentru a le mobiliza și pentru a gestiona situația amenințătoare.
Hipotalamusul, trimite un semnal de alarmă către glandele suprarenale. În primă etapă se eliberează adrenalina și cortizolul, hormonii de stres care declanșează răspunsul de tip „luptă sau fugi”. Aceste reacții sunt automate, fiind cele care pregătesc corpul pentru a riposta. La nivel fizic se produc câteva schimbări: inima bate mai repede decât în mod normal, împingând sângele către mușchi, inimă și alte organe vitale. Rata pulsului și tensiunea arterială crește. Vederea, auzul și alte simțuri devin mai clare.
Stresul consumă mult din energia organismului. Daca suntem în stare de stres, corpul nu își mai concentrează energia pentru procesul de regenerare sau creativitate și inhibă temporar alte sisteme ale corpului, cum ar fi digestia, regenerarea, reproducerea și imunitatea pentru a dirija resursele de energie către mușchi si creier.
Stresul modern este diferit. De foarte multe ori, acțiunea cortizolului nu se oprește după ce situația de pericol a trecut. Acesta este motivul pentru care putem discuta de stres pozitiv și stres negativ. Stresul pe termen scurt care ne mobilizează, poate fi benefic și motivant. Problema apare prin simplul fapt că nu îl putem gestiona și echilibra și ajungem să suferim de stres cronic.
Câteva cuvinte despre echilibru și hormonii fericirii
Concluzia este că viața modernă implică integrarea stresului, deoarece nu il vom putea elimina complet. Trebuie să învățam ne simplificăm viața și, cu puțină disciplină, să ne câștigăm din nou echilibrul.
Spre exemplu, în momentele de stres, pe lângă adrenalină și cortizol se eliberează în corp și dopamină, un neurotransmițător important pentru centrii de recompensă și de plăcere ai creierului. Astfel, stresul pozitiv ne motivează, ne oferă energie și ne hrănește ambiția.
Activitățile pe care le considerăm plăcute declanșează eliberarea de endorfine (euforie), dopamină (recompensă), oxitocină (încredere) și serotinină (echilibru). Să nu uităm și fapctul că în momentul în care celula se simte în siguranță (beneficieză de nutrienți, este acceptată și iubită), începe procesul de regenerare, vindecare și creativitate.
Astfel, se explică de ce în momentul în care suntem îndrăgostiți suntem mult mai creativi, ascultăm cu atenție, suntem mai motivați și mai sensibili la nevoile celorlalți. Asemenea, timpul petrecut în natură stimulează creativitate. Pe scurt, avem nevoie de armonie și iubire în viețile noastre, pentru a ne putea îmbunătăți capacitatea de a răspunde la factorii stresanți.
Gaba poate fi un aliat de încredere împotriva stresului cronic, fiind un neurotransmițător cu efect relaxant,
care ne ajută să ne menținem starea de echilibru și să nu avem un comportament reactiv.
Provocările mele pentru această primăvară
Cu siguranță orice moment este potrivit pentru a îți aduce echilibrul în corpul emoțional, însă primăvara este cu adevărat benefic.
Iată care sunt provocările mele pentru această primăvară:
Să învăț să îi iubesc pe cei din jur, ca pe mine însămi.
Să creez un mediu de dragoste, de siguranță și acceptare pentru fiecare celula din corpul meu.
Să devin cea mai bună versiune a mea, fără a mă extenua.
Să am grijă la mediul meu, să mă înconjor de oamenii compatibili, care îmi aduc bucurie și văd perspectiva de creștere.
Să dau frâu liber creativității.
Să învăț de la cei mici să mă bucur mai mult.